Rabarberlikeur

Heb jij ook veel te veel rabarber en weet je echt niet meer wat je ermee moet doen? Jipke weet raad! En denk erom: eerst ff helemaal lezen voor je aan de slag gaat.

Men neme om rabarberlikeur te maken:  

- 500 gram rabarber (liefst rode)
- 200 gram suiker
- 1 sinaasappel
- 1 opengesneden vanillestokje
- 1 fles wodka of jenever (0,7 liter)

Aan de slag
Zet een grote weckpot of zo’n leuke limonadekan klaar, die zijn tegenwoordig overal te koop. Was je rabarber en snijd het in stukjes en doe ze in de pot. Spoel de sinaasappel goed schoon en snijd hem in plakjes, maar verwijder wel kop en kont. Doe de plakjes bij de rabarber in de pot en voeg de suiker toe. Snijd het vanillestokje in de lengte door en voeg het toe. Giet de fles wodka of jenever erbij tot alle ingrediënten helemaal onder staan. Schud de pot in de eerste dagen even een paar keer om, totdat de suiker helemaal is opgelost.


Drie maanden wachten
Dan volgt de grote uitdaging: de pot moet in een donkere en koele ruimte weggezet worden. Daar je de pot maar liefst acht tot twaalf weken staan. De smaak en kleur van de rabarber en de sinaasappel treken in de wodka of jenever en de suiker zorgt ervoor dat jou zelfgemaakte rabarberlikeur een heerlijk zoete smaak krijgt.


Tot slot
Eindelijk is het zover, je mag gaan proeven! Is het mengsel goed van smaak, dan is het tijd om de inhoud diverse malen te gaan zeven. Als je dit gedaan hebt, leg je de rabarber en de sinaasappel in een theedoek, die je dichtknoopt. Let dit in een vergiet boven een pan en laat het mengsel helemaal uitlekken, totdat alle wodka/jenever eruit is gelopen. Zeef ook dit vocht meermaals door een stuk kaasdoek, mousseline, theedoek of koffiefilter. Giet dan de likeur in een fles. Serveer het liefst gekoeld, dat smaakt het beste.


De groetjes van Jipke