logotype

Wat doe je tegen coloradokevers

Levenscyclus

Ondergronds overwinterende kevers bevriezen als de bodemtemperatuur beneden -7 °C komt. Larven overleven zware winters door tot vijftig centimeter diep in de grond te kruipen. Bij de eerste voorjaarswarmte gaan ze zich dan verpoppen en twee weken later komt uit de pop een volwassen kever, die zijn leven bovengronds vlijtig tot midden oktober verderzet.

Deze eerste generatie kevers kan in een warm voorjaar al vanaf april uitvliegen. Gedurende een drietal weken leggen ze tot in juni hun eitjes af op de onderkant van de bladeren van de aardappelplant. In warme jaren kunnen tot drie keer per jaar (tot maximaal 800) oranjegele eitjes afgelegd worden (ongeveer 1 tot 2 millimeter lang) die in groepjes aan de onderkant van het blad zijn gekleefd.

Afhankelijk van de temperatuur komen de larven na 5 tot 21 dagen uit de eitjes. De kleine larven zijn eerst grijsachtig, maar eten al flink van het aardappelblad en worden steeds roder. Ze vervellen in drie tot vijf weken drie keer. Na twee tot vier weken zijn ze al uitgegroeid tot ongeveer 1,5 centimeter.

Als ze genoeg gegeten hebben laten ze zich vallen en kruipen ze in de grond om te verpoppen. Zo ontwikkelen zich soms zelfs tot drie generaties per jaar. De kevers zijn vooral overdag actief en vreten aan de bladrand van de aardappelplant. De larven eten echter veel meer en kunnen je aardappeloogst echt in gevaar brengen.


Vangen

Je aardappelbedden regelmatig inspecteren is de hoofdzaak. Door tijdig de eitjes op de onderkant van de bladeren te vernietigen (plat te knijpen) en door larven en kevers te vangen voorkom je heel wat onheil. Gebruik een emmertje of bakje met een laagje water om de kevers te vangen: zodra ze aangeraakt worden, laten ze zich immers vallen. Soms zitten er ook larven of poppen van lieveheersbeestjes op je aardappelblad. Laat die vooral leven!

2019  dejipkesbelt.nl  globbers joomla templates